Het ontstaan van De Zaak van Ermelo

De oprichters van De Zaak van Ermelo hebben een lange historie waar het gaat om duurzame inzetbaarheid van mensen op de arbeidsmarkt.
In 2012 ontstonden de eerste plannen voor de invoering van de Participatiewet. Kern van deze wet is dat “iedereen mee moet doen op de arbeidsmarkt”. Het gaat dan met name om de kwetsbare mensen in onze samenleving.

Dit was voor ons de aanleiding om na te denken over een aanpak voor Participatieprojecten in Ermelo. Het idee was om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden om werknemersvaardigheden aan te leren, structuur in het dagritme te krijgen en praktische werkzaamheden te leren. Het uiteindelijke doel moest uitstroom naar betaald werk zijn of, wanneer dat niet mogelijk was, ze een plek te bieden met arbeidsmatige dagbesteding. Niet het maken van winst, maar de kwetsbare medewerker moest op de eerste plaats staan.

Zo ontstond in 2012 het project De Zaak van Ermelo, een sociale onderneming in de vorm van een kringloopwinkel. Een onderneming waar heel veel verschillende functies/werkzaamheden uitgevoerd zouden moeten worden, zoals kassamedewerkers, magazijnmedewerkers, logistiek medewerkers, winkelpersoneel, administratie etc.


Stationsstraat

Op 1 augustus 2012 kregen we de sleutels van het pand van de voormalige Albert Heijn winkel aan de Stationsstraat.

Dit pand kregen we voor een periode van twee jaar als anti-kraakpand ter beschikking. In de periode van 1 augustus tot 1 december 2012 hebben we, met hulp van heel veel vrienden en familie en de eerste mensen uit de doelgroep, het oude pand omgetoverd tot een mooie kringloopwinkel. Op 1 december 2012 werd de winkel onder grote belangstelling officieel geopend door de toenmalige wethouder van Sociale Zaken, Laurens Klappe.

De inbreng van kringloopgoederen was in de beginperiode nog wel een punt van zorg, maar nadat we een huis-aan-huis folder in Ermelo hadden verspreid is de stroom op gang gekomen en nooit meer gestopt.

Door de verkoop van het pand aan de Stationsstraat aan een projectontwikkelaar moesten we na twee jaar een huurovereenkomst met de nieuwe eigenaar aangaan. Uiteindelijk hebben we tot december 2016 kunnen werken aan het opbouwen van De Zaak van Ermelo. De winkel is in deze periode een begrip in Ermelo en de regio geworden. Vanwege sloop- en nieuwbouwplannen moesten we het pand aan de Stationsstraat verlaten.

Veldwijk

Na een maandenlange zoektocht sloten we op 1 oktober 2016 een huurovereenkomst met GGZ Centraal.

Voor een periode van twee jaar konden we gebruik maken van een ruimte in het zogenaamde Economiegebouw op Landgoed Veldwijk.

Na een ingrijpende verbouwing konden we op 1 december 2016 de deuren openen van de kringloopwinkel op deze nieuwe locatie. Aangezien we hier circa 30% minder winkeloppervlakte ter beschikking hadden en het pand voor slechts twee jaar beschikbaar was, konden we een aantal van onze groeiplannen niet realiseren. Vanwege het tijdelijke karakter en de beperkte ruimte zijn we om ons heen blijven kijken naar andere panden. Een moeilijke zoektocht, want vind maar eens een pand van circa 2000m2 met een gunstige ligging waar een detailhandelsbestemming op verkregen zou kunnen worden.

Herderlaan

Uiteindelijk is dat gelukt met onze huidige winkel aan de Herderlaan 12 in Ermelo. De voormalige koekjesfabriek heeft een oppervlakte van maar liefst 2400 m2!

Na opnieuw een grondige opknapbeurt van het pand konden we op 1 februari 2019 de deuren voor het publiek openen. We zijn heel erg blij met deze toekomstbestendige locatie waar we onze plannen kunnen realiseren.

Inmiddels hebben honderden mensen bij ons gewerkt als betaalde kracht, vrijwilliger, dagbesteder of vanuit een uitkeringssituatie en hebben we meer dan honderd medewerkers naar betaald werk kunnen begeleiden. Gemiddeld zijn er per week 60 medewerkers gedurende één of meerdere dagdelen per week bij ons werkzaam. Daarnaast bieden wij jaarlijks veel stageplekken aan voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs.

Onze winkel wordt wekelijks door circa 3000 mensen bezocht. Met de verkoop van kringloopgoederen leveren we een belangrijke bijdrage aan duurzaam (her)gebruik We houden de afvalstromen zo beperkt mogelijk.

We zijn volledig zelfvoorzienend en maken geen gebruik van subsidies.